Voedster of Ram?

Koppelen van konijnen

Om twee konijnen te koppelen is er veel geduld nodig, ik heb zelf al een aantal koppelingen achter de rug, via deze weg probeer ik jullie zoveel mogelijk tips te geven zodat de 2 konijnen echte vriendjes worden.

De belangrijkste eerste stap bij het koppelen van 2 konijnen is de partnerkeuze.

In winkels of bij fokkers worden mensen vaak op het verkeerde pad gezet door 2 konijnen te verkopen van hetzelfde geslacht. Dit zal NOOIT goedkomen. Konijnen kennen geen familieverband, in de wilde natuur blijven broers of zussen ook niet samen want anders ontstaat er inteelt.

2 voedster kunnen soms goed gaan, maar wanneer de pubertijd er aankomt kan het opeens slecht beginnen gaan. En de regel is vanaf 2 konijnen beginnen vechten, is de kans zeer klein dat het ooit terug goed komt. Tenslotte is het ook belangrijk om rekening te houden met situaties wanneer de konijnen eventjes apart moeten gehouden worden ( denk maar aan dierenarts bezoek, ziekte, vakantie). De moet er soms een her koppeling plaatsvinden en indien de basis ( 2 mannetjes of 2 vrouwtjes) al een lage kans op slagen heeft, dan is de kans groot dat de 2de her koppeling ( indien eerste keer succesvol was) niet succesvol zal zijn.

De beste keus en kans is een combinatie van een gecastreerde ram met een (eventueel ook gecastreerde) voedster. 

In het wild bestaat een konijnengroep uit 1 ram en 1 tot 5 voedsters, bij grote konijnenpopulaties kan het zijn dat er meerdere groepen van deze samenstelling samen leven.

Castratie Sterilisatie

Enkele aandachtpunten bij een castratie, sterilisatie. Bij een koppeling tussen een gecastreerde ram en een voedster, wacht tenminste 3 weken tot na de castratie, tot dan is de kans groot dat de ram nog vruchtbaar is. Een ram kan je castreren vanaf 5 maanden sommige dierenartsen kunnen het vroeger, het belangrijkste is dat de testikels ingedaald zijn.

De castratie zorgt er ook voor dat de hormonen bij de ram veel minder zullen zijn. Dit heeft als voordeel dat de ram minder zal rijden op de voedster.

Ik geef altijd de raad aan toekomstige kopers om te beginnen met een ram, deze vervolgens de castreren op een leeftijd van 5 maanden + 1 maand quarantaine en dan kan je de voedster er bij plaatsen. Indien je eerst een voedster koopt is deze periode langer + moet je ervoor zorgen dat je 2 aparte kotjes hebt tot ze kunnen gekoppeld worden. Het eindresultaat is hetzelfde maar de periode is iets langer. Het is beter dat ze eventjes alleen zitten maar ze toch op lange termijn een maatje hebben voor het leven.

Koppelen

Koppelen op neutraal terrein is de meest gebruikte methode om 2 konijnen met elkaar te socialiseren. De bedoeling is om een plaats te vinden waar beide konijnen nog nooit zijn geweest, zo ben je zeker dat de konijnen niet de neiging zullen hebben om hun territorium te verdedigen. De neutrale ruimte die 2 vierkante meter is goed, een badkamer kan geschikt zijn of de koffer van een auto.

Zorg dat je een volledige dag de tijd hebt, begin bij voorkeur ’s ochtends. Als het goed gaat kan je ze samen laten, maar dit zal afhankelijk zijn van het gedrag dat de 2 konijnen zullen vertonen.

Achtervolgen – Dit doen de konijnen als ze de dominantie wil bepalen. Het ene konijn wil op het andere konijn rijden, en daardoor ontstaat er een achtervolging.
Op elkaar rijden – Konijnen rijden op elkaar om te laten zien wie de baas is. Zowel de ram kan op de voedster rijden, als de voedster op de ram, en ook rammen rijden op elkaar en voedsters rijden op elkaar. Dit heeft dus gewoon te maken met het bepalen van de rangorde.
Bijten – Bij elke koppeling word er wel eens gebeten. Als het zomaar wat plukjes haar zijn is dit echter niet erg. Als het echt een vechtpartij word moet u wel ingrijpen.
Vlinderen (draaien om elkaar heen) – Dit gaat meestal vooraf aan een vechtpartij. De konijnen draaien om elkaar heen, dit zijn meestal konijnen die ongeveer gelijk zijn in dominantie, en zij willen elkaar dan berijden.
Vechten – Als de konijnen echt rondrollen, de haren in het rond vliegen en ze hard bijten moet u tussen beiden komen. Let wel op! Een konijn dat vecht ziet niet waar hij in bijt, en zo kan u lelijke wonden aan uw handen krijgen! Het is daarom beter om (oven)handschoenen te dragen.
Knorren – Dit doen konijnen als ze niet tevreden zijn of zich bedreigd voelen. Het betekend “blijf uit mijn buurt”
Stampen – Dit doen konijnen als ze bang zijn, als er gevaar is. Dit kan dus ook bij een koppeling voorkomen.
Negeren/onverschillig gedrag – Dit is geen slecht teken. Meestal slaat dit gedrag op een gegeven moment om in nieuwsgierigheid, en gaat de koppeling goed! Konijnen doen vaak onverschillig als ze de ander aan het pijlen zijn, als ze aan het inschatten zijn hoe het andere konijn is.
Nieuwsgierig/ Snuffelen aan elkaar – Dit is een goed teken! Jouw konijnen tonen interesse in elkaar, en willen elkaar beter leren kennen!
Elkaar wassen – Het wassen van elkaar is een goed teken. Het wassen op de kopjes, of het aanbieden van een kopje zodat het andere konijn gaat wassen heeft te maken met onderdanigheid. Als je konijnen bij een koppeling elkaar wassen, dan gaat het de goede kant op!
Relaxed gedrag/Languit liggen/zichzelf wassen – Het konijn voelt zich op zijn gemak in de omgeving, en dus ook met de partner! Dit is een goed teken!
Boksen – Als één of beide konijnen op de achterpoten staan en met de voorpoten naar elkaar boksen dan gaat er iets goed mis bij de koppeling. Dit gedrag laten wilde konijnen en wilde hazen ook zien in de paringstijd, als ze een andere, concurrerende ram willen verjagen. Bij tamme konijnen zie je het niet vaak, maar het kan tijdens een koppeling wel voorkomen.

Wil je nog meer informatie en wil jezelf verder verdiepen in de konijnenpsychologie, kan je hier terecht.